Marina Lucic_foto Jovan Nedeljkov
Foto: Jovan Nedeljkov

Svako veče šetam do lokalne prodavnice i kioska. Moj PR život i dalje se svodi na trafiku, radio i TV. Danas se odlučujem za novi Elle, Moj stan i Karakter. Ukupna cena ovih magazina je oko 700 dinara.

Karakter je novi mesečnik za čiji drugi broj smo uradili intervju sa Monikom Husar. Jednostavno, svedeno, pismeno, dopada mi se. Toliko o glamuroznom večernjem PR životu u doba korone.

Dolasci iliti da li često menjate porodicu?

Početkom godine ušla sam u novu radnu „porodicu“. Monika i ja smo se spojile slučajno, razgovarale smo o tome šta danas sa sobom nosi osnivanje i vođenje PR agencije u kulturi. Dve nedelje od razgovora i saveta pozvala me je da radim kod nje. Uz ponuđene uslove, sa stavom i s pažnjom kojom mi je prišla, znala sam da treba da pristanem. Njena i Nikolina profesionalnost u početnim koracima su mi rekli da od njih mogu dosta da naučim.

O odlascima ne bih pisala. Odlasci nam pomažu da rastemo. I nama koji odlazimo i onima od kojih odlazimo. Savet: važno je reći jedno „ne“ zarad jednog važnog i velikog „DA“. Koja god da je oblast života u pitanju.

Marina Lucic_foto Milos Pantelic
Foto: Miloš Pantelić

Da li imate zdrave zube?

Najteže je frizeru da ima najbolju frizuru, ili zubaru da ima zdrave zube. Klasika.

PR vas uči da svoj posao, organizaciju, ustanovu, svoj projekat ili stvaralaštvo volite, radite ga profesionalno, ali i da…da imate i zdrave zube pritom.

Korona godina nije baš bila jednostavna, a nije ni ova 2021. U svetu muzeji, bioskopi i velike institucije i dalje, u velikom broju, ne rade. Ovde se u ustanovu kulture ulazi sa strahom, potreban je baš dobar razlog kako biste ušli u muzej, pozorište ili bioskop.

Međutim, naši klijenti sve napore ulažu da nam ovu godinu učine „normalnom“. Da nas motivišu da izlazak iz kuće, i odlazak na izložbu ne treba da bude trauma.

A priča o tome, da to nije trauma, to je naš posao.

Prošle godine mi se učinilo da se kultura uplašila onlajn zajednice, ali se trudi da joj parira, pa čak i primeri iz naše zemlje su dobar dokaz za to. Tako se strah od ulaska u muzej, i strah umetnosti da bude na nekoj onlajn platformi, potire.

Marina Lucic_foto Avramovski Sara
Foto: Sara Avramovski

2021.

Radujem se dolasku proleća, radujem se radu na zanimljivim i veoma važnim projektima u kulturi i umetnosti, festivalima.

Moji prvi poslovi počeli su diplomatski, saradnjom sa Austijskim kulturnim forumom i Francuskim institutom u Srbiji. Ušla sam u bioskop Balkan, posle jako dugo vremena, i upoznala ljude koji oživljavaju jednu novu (staru) scenu, koju čak i ja koja se bavim kulturom, ne poznajem. Radujem se Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture, jer u našem gradu i zemlji rade sjajne arhitekte i arhitektice (iako nam to nekad i ne deluje tako dok hodamo Beogradom ili nekim drugim gradom), a izdaju se i kvalitetni časopisi na temu arhitekture. Radujem se FEST-u koji nam se približava i za koji pripremamo kampanju, radujem se odlasku na filmski festival na Paliću.

I radujem se da damo glas onima koji stvaraju kulturu i umetnost u ovom gradu i ovoj zemlji.

Vraćam se na početak. Potrebno je da uložimo napor da čitamo, potrebno je da uložimo napor da uključimo radio, ali potrebno je i da obnovimo gradivo kako se to radi. Potrebno je da slušamo. Sve je stvar komunikacije, zar ne?

Image_Oladimeji Dimeji Coker, WE NEED TO LISTEN
Fotografija preuzeta sa profila „Šta kustosiranje može/treba da bude“ na čijoj promociji KomunikArt radi već dve godine. Image: Oladimeji ‘Dimeji’ Coker, “WE NEED TO LISTEN” (2020)