cof

U okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Republici Srbiji, u Beogradu je u 15. jula 2019. godine potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija – Francuskog instituta u Srbiji koji je i inicijator sporazuma, Međunarodnog centra za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska), Agencije Komunikart i Grada Pančeva.

Sporazumom je predviđeno uspostavljanje prvog rezidencijalnog programa u oblasti stripa između Francuske i Srbije, koji se od 2020. godina održava u dva grada, Angulemu i Pančevu. Cilj ovog sporazuma je jačanje umetničke, naučne, pedagoške i kulturne saradnje između dve zemlje. Između ostalog, sporazum predviđa zajedničku organizaciju radionica i obuka namenjenim crtačima, razvoj naučne saradnje u vidu studija i članaka koje se tiču srpskog stripa u cilju uspostavljanja bibliografske baze, razmenu dokumenata i bibliografskih podataka, koprodukcijski rad na izložbama, organizaciju pozajmica strip radova i drugo.

Vizual-1

Krajem januara 2020. raspisan je konkurs za srpskog rezidenta/rezidentkinju u Angulemu, na koji se javilo ukupno 13 kandidata i 10 kandidatkinja. Konačnom izboru prethodila je uža selekcija u Srbiji, koju su realizovali domaći partneri na projektu Ukrštenih rezidencija – Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo i Agencija Komunikart. Među 23 prijavljena autora i autorki, kao najboljih troje su izdvojeni projekti Dragane Radanović, Borisa Stanića i Ive Atoski. Stručna komisija u Angulemu je, u aprilu, za rezidentkinju odabrala Draganu Radanović i njen projekat  “Nova slika detinjstva – eksperimenti”, koji istražuje konstrukciju detinjstva u stripovima i pronalazi nove načine pripovedanja o tom životnom periodu.

Dragana Radanović i Alize de Pen na Nova Festivalu 2020

Aprila 2020. je raspisan i konkurs za francuskog rezidenta/rezidentkinju u Pančevu. U julu su članovi komisije u Angulemu za uži izbor odabrali tri kandidatkinje – Maurane Mazars, Mireille Nyangono Ebene i Alizee De Pin. Nakon uvida u portfolia, projekte i motivaciona pisma, komisija u Srbiji odabrala je strip autorku Alizee De Pin za rezidentkinju. Ona je u Pančevu razvijala svoj novi projekat, strip album od 120 strana, koji govori o nuklearnoj katastrofi po scenariju Jean-François Julliarda, direktora „Greenpeace“ organizacije u Francuskoj. Kako je komisija ocenila, njeni radovi su usko povezani sa aktuelnom stvarnošću, svakodnevnim životom autorke i iskustvima koje stiče kroz putovanja i upoznavanje sa novim ljudima i mestima.

Za šestoro finalista konkursa – troje autora/ki iz Srbije i troje iz Francuske – organizovana je izložba radova na Nova Festivalu decembra 2020. godine. Na ovoj izložbi javnost je mogla da se upozna sa njihovim projektima kojima su konkurisali za rezidenciju, kao i sa prethodnim stvaralačkim opusom dve odabrane rezidentkinje, koji je predstavljen na posebnoj izložbi.

Rad-Kler-Bro
Rad Kler Bro

Ilija Jakovljević iz Srbije i Kler Brod iz Francuske bil su rezidenti u okviru drugog konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa.

Ilija Jakovljević je tokom juna i jula 2021. bio rezident Kuće autora u Angulemu u Francuskoj, a njega je odabrala stručna komisija iz ovog grada. „Big Rock Energy” naziv je projekta koji je Jakovljević prijavio na konkurs, a radi se o „Sci-Fi komediji koja kroz lowbrow humor želi da ukaže na destruktivno ponašanje prema životnoj sredini, kao i važnost poštovanja različitosti”.

Ilija-Jakovljevic-Big-Rock-Energy
Rad Ilije Jakovljevića

Kler Bro (1981) je svoju rezidenciju imala u Pančevu tokom oktobra 2021, kada je bila i gošća sedmog izdanja Nova Festivala u Pančevu. Njen projekat je fiktivna priča u boji, okvirno naslovljena „La Chiâle“ (Cmizdrenje), ali koju bismo mogli lepše nazvati „Sva u suzama“ ili „Moderna plačljivica“. Priča prati pustolovine glavne junakinje kojoj se dešava čitav niz neprijatnih stvari, usled kojih ona tone u stanje paklene plačljivice. Scenario prikazuje fenomen dezintegracije i otkriva krajnju krhkost bića i sveta.

Konačnom izboru rezidenata prethodila je uža selekcija u Srbiji i Francuskoj, koju su realizovali domaći partneri na projektu Ukrštenih rezidencija – Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo i Agencija Komunikart za Srbiju, i stručna komisija u Angulemu u Francuskoj. Među 26 prijavljena autora i autorki u Srbiji, kao najboljih četvoro su izdvojeni projekti Ilije Jakovljevića, Bobana Savića Geta, Lee Embeli i Sofije Pašalić. Među najboljih troje kandidata iz Francuske, uz Kler Bro su se našli  Adrijan Demon i Benoa Gijom.

Andela-Jankovic-autorka-izlozenih-radova-foto-Aleksandar-Stojkovic
Anđela Janković / foto Aleksandar Stojković

Anđela Janković iz Srbije i Leopold Pridon iz Francuske rezidenti su u okviru trećeg konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa.

Anđela Janković (1998) će od 20. oktobra do 20. decembra biti rezidentkinja Kuće autora u Angulemu u Francuskoj, a nju je odabrala stručna komisija iz ovog grada. Njen nagrađeni projekat stripa zove se “Normal Events / Normalni događaji”, a sačinjen je  od više zasebnih priča o običnim ljudima iz Beograda. Prateći živote radnice u pošti, dostavljača hrane, kasirke, hranioca golubova, studenta i starog bračnog para, ove priče treba da prikažu jednu nekonvencionalnu sliku stanovnika prestonice i izazove sa kojima se susreću. Anđela Janković je ilustratorka i grafička dizajnerka, čije ilustracije u formi društvenog komentara prikazuju apsurde svakodnevice. Njen rad predstavljen je na festivalima i konferencijama, kao što su Zlatno Pero (Beograd), Ilustrofest (Beograd), PDP Conference (Novi Sad), 36 Mountains (Zagreb). Živi i radi u Beogradu.

Leopold Pridon -La Guerre contre les Vandales, black ink, 2019, les Belles Lettres
Leopold Pridon -La Guerre contre les Vandales, black ink, 2019, les Belles Lettres

Leopold Pridon (1993) svoju rezidenciju ima u Pančevu tokom oktobra 2022, tokom koje je gost osmog izdanja Nova Festivala u Pančevu. Njegov projekat „Aljoša je nestao“ prati Emili i Aljošu koji različito reaguju na smrt oca. Iako je najmlađa, Emili brine o svom bratu koji gubi tlo pod nogama. Nakon noći ispunjene dugim lutanjem, on iznenada nestaje. Emilina istraga suočiće je sa sopstvenim lomovima, kao i onima kojima je podleglo društvo.

Konačnom izboru rezidenata prethodila je uža selekcija u Srbiji i Francuskoj, koju su realizovali domaći partneri na projektu Ukrštenih rezidencija – Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo i Agencija Komunikart za Srbiju, i stručna komisija u Angulemu u Francuskoj. Kao tri najbolja u Srbiji, izdvojeni su projekti  Anđele Janković, Jelene Đorđević-Maksimović i Borisa Stanića. Među troje najboljih kandidata iz Francuske, uz Leopolda Pridona bili su Žeremi Pinengre i Noemi Šist.

Novembra 2021. godine u prostorijama Gradske uprave Pančeva, potpisan je novi međudržavni Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija –  Francuskog instituta u Srbiji koji je i inicijator sporazuma, Međunarodnog centra za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska), Narodne Biblioteke Srbije, Grada Pančeva i Agencije Komunikart, tokom kojih je obezbeđeno finansiranje projekta i u sledećem trogodišnjem ciklusu.