Foto: Aleksandar Stojković

Osmo izdanje Nova Festivala, posvećenog savremenom strip stvaralaštvu, otvoreno je 4. oktobra u 19 časova u Galeriji Bate Mihailovića u Pančevu, izložbom radova Anđele Janković iz Srbije i Leopolda Pridona iz Francuske. Ovih dvoje umetnika su izabrani kao rezidenti u okviru trećeg konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa.

Monika Husar, direktorka agencije KomunikArt, na otvaranju je govorila o dosadašnjim dostignućim rezidencijalnog programa: “Ukrštene rezidencije između Srbije i Francuske organizujemo već treći put vrlo uspešno, i već sada možemo da najavimo još dve sigurne godine za koje smo obezbedili sredstva. To je pet dobrih godina, a nadam se da će ih biti barem još toliko”.

Monika Husar, direktorka agencije Komunikart, foto Aleksandar Stojković

Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji, na otvaranju izložbe je rekla: “Oduševljena sam što večeras otvaramo Nova Festival, koji je jedan od najboljih okvira za predstavljanje dobrobiti Ukrštenih rezidencija. Cilj ovog festivala je da pokaže živu strip scenu naše dve zemlje, koje imaju veoma bogatu tradiciju u okviru devete umetnosti. To je veoma važno jer želimo da radimo na vidljivosti mladih umetnika, koja je njima neophodna – da se vidi rad srpskih umetnika u Francuskoj, i francuskih u Srbiji”.

Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji, foto Aleksandar Stojković

Anđela Janković, strip umetnica i ovogodišnja rezidentkinja programa Ukrštenih rezidencija, nakon izložbe na Nova Festivalu boraviće dva meseca u Angulemu u Francuskoj. “Jako mi je drago da vidim sve radove na jednom mestu, jer mi je ovo u neku ruku prva samostalna izložba. Takođe mi je prvi put da pokušavam da razvijem ovako veliki projekat iz oblasti stripa i ovo je veliki podstrek. Izložba i rezidencija u Francuskoj me inspirišu da taj projekat privedem kraju”, rekla je Anđela Janković.

Anđela Janković, autorka radova / foto Aleksandar Stojković

Anđela Janković (1998) na izložbi predstavlja svoj projekat stripa“Normal Events / Normalni događaji”, koji je sačinjen od više zasebnih priča o običnim ljudima iz Beograda. Prateći živote radnice u pošti, dostavljača hrane, kasirke, hranioca golubova, studenta i starog bračnog para, ove priče treba da prikažu jednu nekonvencionalnu sliku stanovnika prestonice i izazove sa kojima se susreću.

Leopold Pridon (1993) na izložbi predstavlja projekat „Aljoša je nestao“, koji prati Emili i Aljošu koji različito reaguju na smrt oca. Iako je najmlađa, Emili brine o svom bratu koji gubi tlo pod nogama. Nakon noći ispunjene dugim lutanjem, on iznenada nestaje. Emilina istraga suočiće je sa sopstvenim lomovima, kao i onima kojima je podleglo društvo.

Otvaranje Nova Festivala, foto Aleksandar Stojković

Pored dela izložbe posvećenog Ukrštenim rezidencijama, oboje autora predstaviće i svoj prethodni umetnički opus u oblasti stripa i ilustracije.

Leopold Pridon će od 5. do 29. oktobra boraviti u Pančevu u okviru Ukrštenih umetničkih rezidencija između Srbije i Francuske u oblasti stripa.

Izložba će biti otvorena do 14. oktobra, a radno vreme galerije tokom trajanja izložbe je od 12 do 18h, svim danima sem nedelje.

Nova festival organizuje Agencija KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta, Grada Pančeva, i u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.