Internacionalna izložba “Evropsko nasleđe u savremenom autorskom stripu i ilustraciji” u organizaciji Udruženja „KomunikArt“, biće otvorena 4. februara 2020. godine u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

U okviru ove izložbe, koja je uvrštena u okvir nacionalnog programa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao deo obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou, biće predstavljeni radovi 42 autora iz 25 zemalja.

Glavni cilj izložbe podizanje nivoa svesti o evropskoj istoriji i vrednostima, kao i jačanje osećaja evropskog identiteta kroz oči i olovke eminentnih evropskih autora i autora u usponu u sferama savremenog i alternativnog stripa i ilustracije. Savremeni, andergraund, alternativni strip i ilustracija imaju specifične estetske kvalitete koji su vredni istraživanja, budući da predstavljaju značajne delove savremene vizuelne kulture i mogu biti korišćeni da osvetle aspekte društva i kulture koji generalno nisu privlačni visokoj umetnosti.

Izložba je nastala za potrebe Nova Festivala 2018. godine, koji u Pančevu organizuje udruženje KomunikArt već četiri godine, i koji za cilj ima promociju savremene internacionalne strip scene i umetnika. Nova Festival je 2018. godine bio posvećen obeležavanju Godine evropskog kulturnog nasleđa, a njegovu realizaciju podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i odnose s verskim zajednicama.

Selektor strip programa je Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf, a producentkinja izložbe je Snežana Ćuruvija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *