Ukrstene rezidencije_foto KomunikArt (2)

U petak, 29. januara u Gradskoj upravi grada Pančeva, održan je sastanak povodom novog kruga programa Ukrštenih rezidencija iz oblasti stripa između Srbije i Francuske, kome su prisustvovali Marija Jević, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za kulturu i omladinu, Nevenka Kljajić, savetnica za kulturu i informisanje, sport, brigu o mladima i civilni sektor u sekretarijatu Grada Pančeva, Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji, Branislav Glumac, koordinator na projektima kulture i umetnosti Francuskog instituta u Srbiji, Monika Husar, direktorka Agencije KomunikArt, i Saša Rakezić, strip autor.

Sastanak je održan povodom nastavka saradnje Grada Pančeva, Francuskog instituta u Srbiji, Agencije KomunikArt i Međunarodnog centra za strip i ilustraciju u Angulemu (Francuska) na realizaciji programa Ukrštenih rezidencija, novog kruga konkursa za rezidente/kinje u Angulemu i Pančevu koji kreće od 1. februara 2021. godine, a razmotrene su i mogućnosti za učešće u novim zajedničkim projektima ovih organizacija, sa naglaskom na promociji stripske umetnosti.

Marija Jević, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za kulturu i omladinu, o dosadašnjoj saradnji je rekla: „Velika je čast biti prepoznat od međunarodnog instituta u Srbiji kao odgovarajući partner na ovom projektu, sigurno najznačajnijem u oblasti stripa u našoj zemlji do sada. Počastvovani smo vašim dolaskom. Zahvaljujem se i Nova Festivalu na organizaciji, i nadam se da ćemo i u budućnosti još bolje i lepše sarađivati. Drago mi je da je Pančevo prepoznato kao strip centar u Srbiji, a kao možda i najznačajniji vid saradnje bih istakla posetu Francuskih državljana našoj zemlji, i naših Francuskoj.

Ukrstene rezidencije_foto KomunikArt (1)

Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji, istakla je zadovoljstvo zbog realizovanih programa u prethodnoj godini, i najavila nove vidove saradnje: „Pančevo je za nas veoma važan grad, pogotovo u oblasti stripa. Uspelli smo da pokrenemo ovaj projekat i nadamo se da ćemo sa novim timom grada Pančeva uspeti da nastavimo saradnju. Rezidencija koja je bila organizovana u Pančevu u 2020. godini bila je veoma uspešna, i veoma smo srećni što je uopšte došlo do te organizacije, budući da je kontekst bio komplikovan. Ona je bila uspešna ne samo za umetnice koje su boravile na rezidenciji, već i za organizacije i pojedince koji su ovo organizovali. Vidljivost je bila velika, i to je važno kako bi ono što se dešava ovde bilo vidljivo i u Francuskoj”. Katrin Fodri je dodala i da će Francuski institut u Srbiji ove godine raditi na produkciji velike izložbe, u okviru koje će biti istaknute veze između jugoslovenskog, srpskog i francusko-belgijskog stripa, te naglasila kako će vidljivost koja će biti postignuta cirkulisanjem izložbe biti veoma važna.

Monika Husar, direktorka Agencije KomunikArt, rezimirala je dostignuća u prvoj godini programa Ukrštenih rezidencija: „I pored organizacionih izazova nastalih zbog globalne pandemije, a koje smo zajedno sa našim partnerima na projektu prevazišli, program Ukrštenih strip rezidencija bio je veoma uspešan. Iza nas je sjajna izložba prve dve rezidentkinje, Alize De Pen i Dragane Radanović održana na Nova Festivalu u decembru, kao i sjajni utisci ove dve strip autorke. Posebno mi je drago što smo uspeli da organizujemo njihov susret i razmenu iskustava, ovde u Pančevu. Mnogo smo ponosni na naše saradnike i saradnice, i na naše partnere na projektu.”

U okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Srbiji, 2019. godine je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija. Projekat Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska je rezultat tog Sporazuma, i podrazumeva uspostavljanje strip rezidencija između dve zemlje. U 2020. godini je srpska rezidentkinja u Angulemu bila Dragana Radanović, čiji je projekat „Nova slika detinjstva – eksperimenti”, istraživao konstrukciju detinjstva u stripovima i nove načine pripovedanja o tom životnom periodu. Francuska rezidentkinja u Pančevu bila je Alize de Pen koja je razvijala svoj novi projekat, strip album od 120 strana o nuklearnoj katastrofi po scenariju Jean-François Julliarda, direktora „Greenpeace“ organizacije u Francuskoj. Obe autorke su svoje radove predstavile na Nova Festivalu u Pančevu, koji je održan od 1. do 12. decembra prošle godine.