Rad Ive Atoski

Na konkursu za rezidencijalni program u okviru projekta “Remix Comix”, koji će se tokom 2023. održati u Amsterdamu, Pragu, Ljubljani i Pančevu, odabrano je četvoro strip autora i autorki iz Srbije – Iva Atoski, Jana Adamović, Boris Stanić i Vuk Palibrk. Ovi autori/ke odabrani su na prethodno otvorenom konkursu koji je raspisala Agencija KomunikArt iz Pančeva.

Iva Atoski (Beograd, 1983) učestovaće na rezidencijalnom programu u Amsterdamu u maju. Ova umetnica diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Bavi se vizuelnim umetnostima, pre svega stripom i ilustracijom. Od oktobra 2018. do januara 2019. kao rezident boravila je u Cité Internationale des Arts u Parizu. Do sada je izlagala u Galeriji Progres, SULUJ, Francuskom institutu u Srbiji, Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić”, na Nova Festivalu, itd.

Jana Adamović – Night Tripper

Jana Adamović je ilustratorka i strip autorka iz Beograda, koja će tokom jula boraviti na rezidenciji u Pragu. Sarađivala je sa značajnim izdavačima kao što su  francuski “Editions Delcourt” i američki izdavač Dark Horse. Dobitnica je više nagrada za strip i karikaturu. Autorka je kolektivne izložbe “Ona se Budi / BD Egalite” strip autorki iz regiona i Francuske koja govori o kreativnom stvaralaštvu te položaju žena u devetoj umetnosti. Izložba je nastala u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu 2018. godine, a obišla je Beograd, Novi Sad, Ljubljanu i Zagreb. U oktobru 2019. odlikovana je francuskim ordenom viteza Reda umetnosti i književnosti.

Pančevački autor Boris Stanić u oktobru će borati na rezidenciji u Ljubljani. Završio je slikarstvo, nakon čega se vratio stripu kao “svojoj prvoj ljubavi”. Njegov “Atentat”, grafički roman u kome prikazuje Sarajevski atentat i poslednje dane Gavrila Principa, 2017. je poznati britanski istoričar stripa Pol Gravet uvrstio na godišnju listu 50 najboljih stripova iz celog sveta. Do sada je objavio šest stripova, a njegova dela pojavljuju se u brojnim publikacijama i na izložbama u Srbiji i inostranstvu.

Rad Borisa Stanića

Vuk Palibrk (1987) trenutno živi u Beogradu, a svoju rezidenciju će imati u Pančevu. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beoradu na smeru Grafika i knjiga. Tokom 2016. završio je master studije na Univerzitetu umetnosti u Berlinu na departmanu za Vizualne komunikacije, smer Ilustracija. Objavio je ilustrovanu knjigu “Crvenkapa”. Trenutno se bavi ilustracijama za brojne novine i publikacije. Takođe radi na svojim kratkim stripovima, animiranim filmovima i različitim kratkim animiranim formatima koje objavljuje online.

“Remix Comix” je projekat podržan od strane Evropske komisije kroz program Kreativna Evropa, i realizuje se u saradnji šest udruženja – MMC Led art Novi Sad, Lustr Fest Prag, Komunikart Pančevo, Forum Ljubljana, Zid teather Amsterdam i Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022 Novi Sad.

Projekat ima za cilj da istraži lokalno kulturno nasleđe mikrosredina, specifične istorijske momente, značajne ličnosti, urbane legende i heroje iz kraja, i predstavi ih publici kroz formu stripa. Specifičnost projekta je u tome što će lokalno kulturno nasleđe sagledavati iz ugla socijalno osetljivih i ugroženih grupa, čiji će predstavnici/ce biti uključeni u rad sa umetnicima/cama. Krajnji cilj AIR programa je nastanak umetničkog dela u formi stripa u javnom prostoru.

Rad Vuka Palibrka