U subotu 19. oktobra u 14 časova ispred Gimnazije “Uroš Predić” u Pančevu, biće otvorena izložba “Usamljeni zajedno”, koja je realizovana u okviru evropskog projekta “Remix Comix – Comics for Heritage”.

Na ovoj izložbi, koja se održava na četiri lokacije u Pančevu, biće prikazani autorski stripovi Lidije Krnjajić, Lucie Lučanske, Vuka Palibrka i Andreja Štulara nastali po motivima priča iz intervjua sa pripadnicima pančevačkih starijih generacija, i kroz rad sa kustosima izložbe Maidom Gruden i Andrijom Stojanovićem. Stripovi će biti deo umetničkih instalacija postavljenih na mestima koja su predstavljala  i danas predstavljaju okupljališta mladih – Gimnazija Uroš Predić, Kulturni centar Pančeva, Dom omladine Pančevo i Narodna Bašta. Nakon otvaranja u 14 časova, kustosi i umetnici će sa posetiocima izložbe krenuti u organizovano vođenje kroz sve četiri lokacije.

Iste večeri od 19 časova, tim magazina za mlade Oblakoder će organizovati žurku u Štabu Pogon na kojoj će posetioci imati prilike da se neformalno druže sa strip crtačima koji borave u Pančevu u okviru Remix Comix programa, a za DJ support će biti zadužen Bukazić.

U okviru projekta “Remix Comix: Comics for Heritage”u Pančevu su snimljena četiri intervjua u video formatu sa pripadnicima starijih generacija: Miroslavom Pupić Mirčicom, Ivanom Rakidžićem, Olgicom Simić i Brankom Purićem, od kojih poslednja sagovornica i sagovornik danas žive u domu za stare u Pančevu. Osnovna tema ovih intervjua je: kako su se stari Pančevci kada su bili mladi zabavljali, ili na koji način su učestvovali u kulturnom životu Pančeva, da li su učestvovali u stvaranju pančevačkog kulturnog života i zabava tokom pedesetih, šezdesetih ili sedamdesetih godina prošlog veka.

Kroz razgovor, sagovornici su se sećali zadovoljstva proživljenog tokom druženja u toku mladosti koja su se odvijala kroz pevanje, igranje/ples, sport, priredbe, proslave državnih praznika, pozorište, bioskop, izlaske na korzo, odlaske u kafane, parkove i na ulice. To su bila kolektivna druženja u javnim, ali i privatnim prostorima.

Izložba “Usamljeni zajedno” biće otvorena do 24. oktobra 2023. godine.

VUK PALIBRK se bavi ilustracijom, stripom i animacijom. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na smeru za ilustraciju. Stripove je objavljivao u raznim izdanjima u Srbiji i okolini. Autor je knjige Crvenkapa i kratkog fanzina na temu života tokom korone, Dnevnik iz korone. Njegov animirani film Dnevnik od blata (2020) obišao je mnoge festivale animacije kako u Srbiji, tako i šire, a na nekima je i nagrađivan. Njegov najnoviji animirani film, Lupus in fabula (2022), na kom je potpisan kao koautor, trenutno vodi svoj festivalski život. Vuk dolazi iz Pančeva, a trenutno živi u Beogradu.

ANDREJ ŠTULAR je multimedijalni umetnik, aktivan na različitim poljima vizuelne umetnosti: ilustraciji, stripu, videu, filmu, skulpturi, fotografiji i lutkarstvu. Redovno izlaže svoje radove na samostalnim i grupnim izložbama, i učestvuje na internacionalnim festivalima u Sloveniji i drugim zemljama. Sarađuje sa slovenačkim strip-magazinom Stripburger i sa Lutkarskim pozorištem „Nebo”. Objavljeni strip-albumi: Lustri (2000), Kompost (2008), Živa sem (2011), Bežimo, svet se podira! (2014), Kronike (2015), Medved (2019).

LUCIE LUČANSKÁ (1990) studirala je ilustraciju i grafiku na Akademiji arhitekture, umetnosti i dizajna u Pragu, gde je nedavno završila doktorske studije. Fokusira se na stvaranje autorskih knjiga, što uključuje pisanje i ilustraciju. Takođe radi i stripove. Prebacuje se između radova za odrasle i decu, između slobodnog slikanja i narudžbina. Ranije je objavljivala fanzine. Drži obuku za rizoprinting. Između projekata slika akvarele i u airbrush tehnici. Njena najnovija dečja slikovnica pod nazivom Knjiga čula osvojila je nagradu za Najlepšu češku knjigu godine 2022. u kategoriji autorskih knjiga.

LIDIJA KRNJAJIĆ je rođena 1995. godine u Novom Sadu. Osnovne studije završila je 2020. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na studijskom programu likovne umetnosti, modul grafika, u klasi profesora Zvonka Tilića. Na istoj akademiji završila je i master studije na studijskom programu likovne umetnosti, takođe modul grafika, gde je upisala i doktorske studije. Svoj rad je do sada prikazala na nekoliko samostalnih izložbi i brojnim kolektivnim izložbama, od kojih posebno izdvaja samostalnu izložbu Izobilje vode, realizovanu u galeriji „Platoneum” ogranka Srpske akademije nauke i umetnosti u Novom Sadu. Takođe je dobitnica Godišnje nagrade Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji umetnički rad iz umetničke discipline grafika (2020), kao i nagrade za studentsku grafiku na 4. Međunarodnom bijenalu grafike u Čačku (2020). Bila je stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije – Dositeja 2020. i 2021. godine. Aktivna je članica udruženja Multimedijalni centar LED ART i jedna je od osnivačica udruženja Grafička mreža, iz kog je nastala Grafička zadruga, otvorena radionica/atelje za grafiku.

MAIDA GRUDEN (1975) diplomirala je na Katedri za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Od 2006. godine radi kao urednica likovnog programa Doma kulture Studentski grad (DKSG) na Novom Beogradu. Od 2020. godine koordinira međunarodni projekat o životu studenata u studentskim kampusima, “Oni žive – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse”, koji je podržan od strane programa Kreativna Evropa EU, a čiji je nosilac DKSG. Inicirala je i organizovala dva izdanja događaja 24 sata crtanja stripova (2019. i 2020) u DKSG-u, zajedno sa strip-autorom Bojanom Milojevićem Asterianom, na kojima je učestvovao niz autora iz zemlje i inostranstva. Producirala je DKSG DVD izdanje serije Predavanja i razgovori o stripu, koju je autorski uredio i vodio Mićun Ristić (2014). Delovala je u okviru kustoskog dua maramaida sa istoričarkom umetnosti Marom Prohaskom Marković, s kojom je organizovala veliki broj domaćih i internacionalnih izložbi i umetničkih kolonija. Od 2003. do 2005. radila je kao kustoskinja u Narodnom muzeju u Beogradu na Odeljenju za noviju umetnost.

ANDRIJA STOJANOVIĆ je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti na smeru za Menadžment i produkciju radija, pozorišta i kulture. Od 2011. godine profesionalno je angažovan u polju umetničke i kulturne produkcije kao saradnik različitih institucija, manifestacija i organizacija (Dečji kulturni centar Beograd, Bitef, Belef, Fakultet primenjenih umetnosti, Zadužbina Ilije Kolarca, Dom kulture Studentski grad). Paralelno sa javnim aktivan je i u nevladinom sektoru u okviru Udruženja građana „Tačka komunikacije”, gde učestvuje u razvoju i realizaciji više projekata podržanih od strane domaćih i međunarodnih donatora i programa. Dve godine proveo je u nauci radeći kao koordinator poslova međunarodne saradnje na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu. Trenutno zaposlen u kolektivu Ministarstvo prostora na poziciji finansijskog menadžera.

Međunarodni projekat Remix Comix, u kome učestvuju tri organizacije iz Srbije, podržan je od strane programa Kreativna Evropa Evropske Unije. Projekat se realizuje u intervalu od 24 meseca, od juna 2022. do juna 2024. godine. Pored Multimedijalnog centra LED ART iz Novog Sada, koji je lider projekta, kao partneri na projektu učestvuju Agencija Komunikart iz Pančeva, Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture, Lustr Festival Ilustrace (Češka), Stichting Zid (Holandija) i Forum Ljubljana Zavod za umetnisko in kulturno produkcijo (Slovenija). Partneri izložbe “Usamljeni zajedno” su Gerontološki centar Pančevo i Kulturni centar Pančeva.

Glavni cilj projekta Remix Comix je stvaranje novih i inovativnih savremenih stripova koji preispituju dominantne modele predstavljanja nasleđa radi razvijanja i animiranja nove publike. Poseban fokus je na publici koja pripada manjinama i socijalno marginalizovanim grupama, kako bi se povećao njihov pristup i učešće u kulturnim događajima.