Posebni programi

NOVA FESTIVAL

Nova Festival je višednevna umetnička manifestacija osnovana 2015. godine, sa ciljem da publici predstavi savremene umetničke prakse, orijentisane ka eksperimentalnom pristupu i ukrštanju različitih umetničkih žanrova i stilova. Na prva tri festivalska izdanja fokus je bio na muzičkom programu, dok je paralelno razvijan i strip program u saradnji sa pančevačkim strip autorom Sašom Rakezićem (Aleksandar Zograf). Ovaj program je danas okosnica Nova Festivala.

Za pet godina je svoje radove predstavilo više od 200 strip umetnika. Naročito zapažene bile su izložbe “Živeo Kavandoli” (posvećena animiranom filmu “La Linea” i Osvaldu Kavandoliju) i “Evropsko nasleđe u savremenom stripu” koju je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije uvrstilo u okvir zvaničnog nacionalnog obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa u Srbiji.

 

cof

REZIDENCIJALNI PROGRAM

U okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Republici Srbiji, u Beogradu je u 15. jula 2019. godine potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija – Francuskog instituta u Srbiji koji je i inicijator sporazuma, Međunarodnog centra za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska), Agencije Komunikart i Grada Pančeva.

Sporazumom je predviđeno uspostavljanje prvog rezidencijalnog programa u oblasti stripa između Francuske i Srbije, koji će se od naredne godine održavati u dva grada, Angulemu i Pančevu. Cilj ovog sporazuma je jačanje umetničke, naučne, pedagoške i kulturne saradnje između dve zemlje. Između ostalog, sporazum predviđa zajedničku organizaciju radionica i obuka namenjenim crtačima, razvoj naučne saradnje u vidu studija i članaka koje se tiču srpskog stripa u cilju uspostavljanja bibliografske baze, razmenu dokumenata i bibliografskih podataka, koprodukcijski rad na izložbama, organizaciju pozajmica strip radova i drugo.

 

 

 

GALERIJSKI PROGRAM

komunikArt je septembra 2019. otvorio galeriju u svom novom agencijskom prostoru, veličine 100 kvadratnih metara na dva nivoa. Galerija je specijalizovana za strip i ilustraciju, sa programskim akcentom na predstavljanju autora i autorki iz Srbije. Prva izložba “Daća i drugi radovi” bila je posvećena pančevačkom strip autoru Borisu Staniću, dok je u oktobru otvorena prva samostalna izložba radova beogradskog autora Marka Malka, pod nazivom “Malk life”. Galerija KomunikArt aktivno radi na planiranju programa za 2020. godinu, kada će svoje radove izložiti Vuk Palibrk, Iva Atoski, Jana Adamović, Sanja Momčilović, Larisa Ackov i drugi.