Izložba i predstavljanje Zografovog strip albuma

U petak, 13 decembra u 20h, u prostoru Agencije KomunikArt u Pančevu (Vojvode Živojina Mišića 6, u pasažu) biće predstavljen strip album “Ohrabrenja” renomiranog autora Saše Rakezića (alias Aleksandar Zograf), koji je ove godine objavila izdavačka kuća “9. dimenzija” iz Banjaluke.  Tom prilikom će biti otvorena i izložba odabranih strip tabli iz ove knjige, koja će trajati do 13. januara. Strip album će na predstavljanju biti dostupan posetiocima po promotivnim cenamaa, a ulaz na događaj je slobodan.

O motivaciji za objavljivanje strip albuma, Zograf kaže: „Bilo mi je važno da svoje radove objavim u knjigama i publikacijama različitog formata i obima – mislim da je to veoma bitno za život stripa. Između ostalog, počeo sam da sabiram i objavljujem kolekcije stripova iz Vremena, po hronološkom redosledu, i oni su se našli u ovoj knjizi“. O sadržaju strip albuma autor dodaje: „To je još jedan presek kroz teme kojima sam se bavio, iz nedelje u nedelju – ovog puta, u periodu od avgusta 2013. do maja 2015. Sve te strip storije trebalo bi da budu ohrabrenje,  pokretač  za nekog ko razmišlja na sličan način, i koji u tome pronalazi nekakav smisao“.

Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf objavljuje u domaćoj periodici od osamdesetih godina. Počev od devedesetih godina pretežno objavljuje u inostranstvu. Do sada je objavio pedesetak knjiga stripova u SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Japanu, Nemačkoj i u mnogim drugim zemljama. Od 2003. godine redovno objavljuje u listu VREME dve strane stripa u boji nedeljno. Selektor je strip programa pančevačkog Nova Festivala, a od septembra 2019. i savetnik galerije agencije KomunikArt. Živi i radi u Pančevu.